Δράση του Σχολείου στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, την Παρασκευή 6-3-2020.

Imera Kata tis Scholikis Vias

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στα Σχολεία

Με την ευκαιρία της 6ης Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στα σχολεία, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας πραγματοποίησε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου, σειρά δράσεων και παρεμβάσεων. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, με τη συμμετοχή του Διευθυντή, των εκπαιδευτικών και των μαθητών του Σχολείου μας.

Αρχικά, αναγνώσθηκε το μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σοφίας Ζαχαράκη, για την 6η Μαρτίου. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το σχολείο στον εκτοπισμό του φόβου και της βίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ανοίγουμε μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης, σεβασμού, φιλίας, στήριξης και ευγενούς άμιλλας. (…) Σε αυτή τη διαδρομή κάθε αντιπαλότητα που εκδηλώνεται με τρόπο επιθετικό και βίαιο δεν έχει θέση».

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε από το Διευθυντή του Σχολείου κ. Ιωάννη Ζαχαράκη εμπεριστατωμένο power point με το οποίο ενημερώθηκαν οι μαθητές για το γενικότερο φαινόμενο του εκφοβισμού, τις μορφές εκφοβισμού, τα αποτελέσματα και τους τρόπους αντιμετώπισης. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο σχολικό εκφοβισμό (bulling) που, δυστυχώς, έχει αρχίσει να αποτελεί συχνό φαινόμενο σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Η προβολή προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να επακολουθήσει διαλογική συζήτηση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών για το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ευαισθητοποίηση ολόκληρης της σχολικής μας κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση συμμετείχαν πολλοί μαθητές και τα αποτελέσματα υπήρξαν ενθαρρυντικά.

Κατατέθηκε, μάλιστα, και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από τον μαθητή Αλεξόπουλο Αριστείδη της Β΄ Λυκείου, για τη δημιουργία μαθητικής ομάδας η οποία θα επιλαμβάνεται σε περίπτωση που στο Σχολείο δημιουργούνται προβλήματα τέτοιας φύσεως, συζητώντας με τους μαθητές και ενημερώνοντας Διευθυντή και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να βρεθεί λύση. Η πρόταση έγινε δεκτή τόσο από το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές, αρκεί, όπως επισημάνθηκε από όλους μας, τα κριτήρια για τη στελέχωση της ομάδας να αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στη σωστή λειτουργία της, επ’ ωφελεία μαθητών και Σχολείου και να μην αποτελούν προϊόν ισορροπιών μεταξύ μαθητών ή εξυπηρέτησης τυχόν άλλων σκοπιμοτήτων.

Ευχόμαστε αυτές οι δράσεις να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου μας και την αρμονική συμβίωση των μαθητών μας. Και βέβαια, επικαλούμαστε τις μεσιτείες των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης, εφόρων και προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας για προστασία των μαθητών μας και του Σχολείου μας από κάθε επιβουλή, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ευχή με την οποία ξεκινούσε το μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας: «Το σχολείο κλείνει την πόρτα στον φόβο και τη βία»!

Παρουσίαση

Φωτογραφίες