«Χριστούγεννα στο χωριό»

Επίσκεψη στο Νεοχώρι Δομοκού

 

        Το Σχολείο μας, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης», συμμετείχε φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην εκπαιδευτική δράση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με τον τίτλο «Χριστούγεννα στο χωριό». Στόχος της εκπαιδευτικής και όχι μόνο δράσης αυτής είναι η επαφή με τους λιγοστούς κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών της Φθιώτιδας μέσω πρωτοποριακών και καινοτόμων δραστηριοτήτων.

        Στις 21 Δεκεμβρίου 2022 ταξιδέψαμε προς το Νεοχώρι έχοντας μαζί μας και τους μαθητές και μαθήτριες του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός». Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μας επιφύλασσε μια έκπληξη, καθώς μας συνόδευσε ανεβαίνοντας μαζί μας στο πρώτο λεωφορείο και επέστρεψε με το δεύτερο δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να μιλήσουν μαζί του και νιώσουν τη ζεστασιά της καλοσύνης του καθώς και το γνωστό του αφοπλιστικό «χιούμορ».

        Αρχικά φτάνοντας στο Νεοχώρι Δομοκού μας υποδέχτηκαν με χαρά και ενθουσιασμό οι λιγοστοί κάτοικοι, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος καθώς και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου κα Μαίρη Τσαδήμα.

     Τελέσαμε δέηση στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το παλιό σχολείο του χωριού. Οι χαρούμενες φωνές  των παιδιών ήχησαν  μέσα στις κλειστές από χρόνια  αίθουσες και το σχολείο ζωντάνεψε για λίγο και πάλι.

       Στην κεντρική πλατεία του χωριού είχε ετοιμαστεί ένας μεγάλος μπουφές για μεγάλους και μικρούς με ποικιλία εδεσμάτων. Εκεί  η   χορωδία του  Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός», υπό τη Διεύθυνση του Δρ Ανδρέα Ιωακείμ, καθώς και η χορωδία του Εκκλησιαστικού Σχολείου, υπό τη διεύθυνση του εκπαιδευτικού κ. Ανάργυρου Βλάχου τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα της Μ. Ασίας. Τους συνόδευσε η παραδοσιακή ορχήστρα του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός», ενώ η εκδήλωση έκλεισε  με χορούς και τραγούδια και ανταλλαγή δώρων.

       Τέλος, περίπου στη 13:00, το Νεοχώρι συνδέθηκε ζωντανά με την εκπομπή του ΣΚΑΙ «Αταίριαστοι», στη διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών έδωσε συνέντευξη και μίλησε για επίκαιρα θέματα, προσφέροντας έτσι στους τηλεθεατές του καναλιού την ευκαιρία να γνωρίσουν το όμορφο χωριό και την προσπάθεια που συντελείται από τη Μητρόπολη να μην ερημώσουν τα χωριά του νομού. 

      Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών για τις άοκνες προσπάθειές του να είναι κοντά στο σχολείο μας αλλά και κοντά στους κατοίκους του Νομού Φθιώτιδος με κάθε υλικό και ηθικό τρόπο. Η εμπειρία μας ήταν υπέροχη και διδακτική συγχρόνως γνωρίζοντας όμορφα μέρη και όμορφους ανθρώπους, αλλά πάνω από όλα ζεσταίνοντας τις καρδιές μας με τη δύναμη της προσφοράς.

Φωτογραφικό υλικό