Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης»

 

Τελετή ονοματοδοσίας

 

Εκατόχρονα του Σχολείου

Παρουσίαση τόμου Πρακτικών Ημερίδας 2016

 

«Περιφρούρησον, Βησσαρίων Όσιε, την σε μεγαλύνουσανΣχολήν!» δέεται αγαλλομένη η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Χαράς ευαγγέλια για την εκατόχρονη Σχολήμας, η οποία, πλέον, ονομάζεται «Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο -Γυμνάσιο Λαμίας “Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης”».

Το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023, αποτελεί, πια, ιστορική ημέρα για το Εκκλησιαστικό Σχολείο της Λαμίας. Και η αιτία δεν είναι μία, αλλά τρεις! Πρώτη και σπουδαιότερη, η επίσημη τελετή με την οποία το Σχολείο μας λαμβάνει το όνομα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, επί δεκαετίες διατελέσαντος πνευματικού μαθητών και καθηγητών του. Δεύτερη, η συμπλήρωση εκατό ετών αγωνιστικής πορείας της Σχολής μας στον στίβο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης της πατρίδας μας. Και τρίτη, η παρουσίαση του έντυπου τόμου με τα Πρακτικά της 1ης Πανελλήνιας Ημερίδας Ιστορίας και Αρχειονομίας των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, η οποία είχε διεξαχθεί στην Λαμία το 2016.

Ο εν λόγω εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου επίσημου εορτασμού της μνήμης του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023, με την άφιξη του Ιερού Σκηνώματος τουΟσίου Βησσαρίωνοςστην πλατεία Πάρκου της Λαμίας. Είχε προηγηθεί Ιερά Λιτανεία,η οποία ξεκίνησε από την Ιερά Μονή Αγάθωνος, Μονή της μετανοίας του Οσίου,και πέρασε από όλα τα χωριά της διαδρομής μέχρι την Λαμία, χωριά τα οποία τόσες φορές είχε εν ζωή ευλογήσει με τις αγιασμένες περιοδείες του ο Άγιος. Στην λιτανεία συμμετείχε σύμπας ο κλήρος της περιοχής και πλήθος λαού, με προεξάρχοντεςτον Σεπτό Ποιμενάρχη μας κ.κ. Συμεών, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, καθώς και πλειάδα Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά το πέραςαυτής, ακολούθησε λαμπρή Πολυαρχιερατική Δοξολογία  στον  Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας,ξεκίνησε και η συμμετοχή του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας στον εορτασμό. Η σχολική μας χορωδία, υπό την διεύθυνση του καθηγητή μας της Βυζαντινής Μουσικής κ. Ανάργυρου Βλάχου, έψαλε ενώπιον της λάρνακας την ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος του Οσίου.

Η επόμενη ημέρα, Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023, ξεκίνησε, ως έδει, με Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο  του Σχολείου μας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού, προστάτου των παίδων. Στη συνέχεια, η Σχολή μας υποδέχθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων πλήθος Ιεραρχών, καθώς και σύσσωμη την πολιτική, στρατιωτική και εκπαιδευτική ηγεσία του τόπου μας.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση της έντυπης έκδοσης των Πρακτικών της  1ης Πανελλήνιας Ημερίδας Ιστορίας και Αρχειονομίας της εν Ελλάδι Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, η οποία είχε διεξαχθεί στις 26 Νοεμβρίου 2016 στη Λαμία. Πρόκειται για ένα τόμο, ο οποίοςφέρει τον τίτλο «Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση: Ιστορία και Αρχειονομία», και αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας, αφού περιλαμβάνει εργασίες όλων σχεδόν των Εκκλησιαστικών Σχολείων της χώρας καθώς και εργασίες ερευνητών σχετικά με την πορεία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης κατά τα 200 έτη από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Στην αρχή πήρε τον λόγο ο Σχολάρχης της Σχολής μας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, απευθύνοντας θερμό καλωσόρισμα στους υψηλούς προσκεκλημένους.Ο Διευθυντής, αφού παρουσίασε συνοπτικά την πορεία του Σχολείου μέσα στα 100 χρόνια λειτουργίας και συνεχούς προσφοράς του, έκανε αναφοράστην απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Βησσαρίωνος, καθώς επίσης και στη μετονομασία της Σχολής μας σε Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης». Στο καλωσόρισμά του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από καρδιάς τόσο τους τοπικούς φορείς για την καθοριστικής σημασίας  στήριξη και αμέριστη βοήθειά τους όσο και τους ομιλητές της παρουσίασης της έντυπης έκδοσης ήτοι: τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο,  Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Ανωτάτου Επιστημονικού Συμβουλίου (ΑΕΣ) της Τριτοβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, τον ελλογιμώτατο κ. Κωνσταντίνο Κορναράκη, Καθηγητή  της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και τέλος, τον εκλεκτό συνάδελφο κ. Χρήστο Γ. Καλαντζή,φιλόλογο, νομικό και με μεταπτυχιακές σπουδές στηνΟρθόδοξηΘεολογία, για την καθοριστική του συμβολή στην συλλογή, επεξεργασία και σύνθεση των στοιχείων της έκδοσης.Τελειώνοντας, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την φιλόλογο εκπαιδευτικό του Σχολείου μας κ. Ελένη Βούλγαρη για την ευθύνη της παρουσίασης της εκδήλωσης, καθώς και τους υπολοίπους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό που συμμετείχαν και βοήθησαν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Φθιώτιδος και Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, απόφοιτος του Σχολείου μας, κ. Χρήστος Καραγιάννης και η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Μπενιάτα.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των τριών ομιλητών με  πρώτο τον ελλογιμώτατοσυνάδελφο κ. Χρήστο Γ. Καλαντζή. Ακολούθως τη σκυτάλη έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου  κ. Γρηγόριος, ενώ την παρουσίαση έκλεισε ο ελλογιμώτατος κ. Κων/νος Κορναράκης.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.Συμεών ο οποίος, αφού μίλησεμε θερμά λόγια για τον Όσιο Βησσαρίωνα, «τον  καλό και αγαθό παππούλη της Σχολής»,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επέδωσε τιμητικές πλακέτες,για την προσφορά τους στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, σε δύο ξεχωριστά πρόσωπα.Πρόκειται για τον ελλογιμώτατο καθηγητή κ. Στυλιανό Μαστρογιάννη, θεολόγο,φιλόλογο και μουσικό,  πρώην Σχολάρχη της Εκκλησιαστικής Σχολής μας, καθώς και για τον κ. Κωνσταντίνο Σταϊκούρα, απόφοιτο της Σχολής, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος διόρισε, προ ετών, ισόβιο Πρόεδρο της Επιτροπής Στήριξης και Συμπαράστασης των μαθητών της Εκκλησιαστικής Εστίας Λαμίας.

Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση δε θα μπορούσε βέβαια να μη δώσει το στίγμα της και η χορωδία των μαθητών του Σχολείου μας, η οποία,τους παρευρισκομένους,κατένυξεψάλλοντας και ταξίδεψετραγουδώντας,υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της κ.Ανάργυρου Βλάχου. Η σχολική μας χορωδία έψαλε, μεταξύ άλλων, Απολυτίκιο για τον Όσιο Βησσαρίωνα και την σχέση του με την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, ποίημα του συναδέλφου εκπαιδευτικού κ. Χρήστου Γ. Καλαντζή, καθώς και τραγούδι για τονΌσιο, τους στίχους του οποίου είχε γράψει,προ δεκαετιών, ο μακαριστός Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης, καθηγητής επί τριακονταετίανόλην στο Σχολείο μας, ενώ την σύνθεση ανέλαβε το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός».

Κατά το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, παρουσία των Σεπτών Αρχιερέων και των υψηλών προσκεκλημένων, ο οικείος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών μαζί με τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, απεκάλυψαν την αναθηματική πλάκα με την νέα ονομασία του Σχολείου μας, το οποίο εφεξής θα ονομάζεται Γενικό Εκκλησιαστικό  Λύκειο- Γυμνάσιο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης». 

Για το τέλος, ο Σχολάρχης κ. Ιωάννης Ζαχαράκης επεφύλαξε μια πραγματικά ξεχωριστή έκπληξη στονΣεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.Συμεών, δωρίζοντας, για το αρχείο της Μητροπόλεως, μία χειρόγραφη επιστολή  την οποία ο  Όσιος Βησσαρίων είχε γράψει προς τον ίδιο τον Σχολάρχη,όταν αυτός υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία,κατά το έτος 1990, συμβουλεύοντάς τονσ’ εκείνη την ιδιαίτερη και απαιτητική περίοδο της ζωής του.Ο Σεβασμιώτατος, απαντώντας, υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει στο Σχολείο αντίγραφο του επισήμου εγγράφου με το οποίο ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Δαμασκηνός Παπαχρήστου είχε αναθέσει στον Γέροντα Βησσαρίωνα καθήκοντα εξομολόγου στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, θέση η οποία δημιούργησε πνευματικούς δεσμούς αρρήκτουςμεταξύ του Οσίου και της σχολικής μας κοινότητος και οδήγησε, ουσιαστικώς, στην ονοματοδοσία του Σχολείου μας με το όνομα του Αγίου.

Ευχόμαστε,μεσιτείαις  των Αγίων, Νεκταρίου, Στυλιανού, και Αικατερίνης, εφόρων και κραταιών προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και του Σχολείου μας αλλά και μεσιτείαις του  Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, το όνομα του οποίου φέρει και επισήμως, πλέον, η Σχολή μας, η τετράς των Αγίων να σκέπει, να προστατεύει και να περιφρουρεί τόσο το Σχολείο μας όσο και σύμπασα την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση της πατρίδας μας! Όλοι εμείς, δε, να πορευόμαστε στη ζωή μας ακολουθώντας τα βήματαενός Αγίου που με τη χαρισματική του προσωπικότητα και τον απλό του τρόπο κατάφερνε να ανακουφίζει τον πόνο των ανθρώπων, ενός Αγίου που πέρασε τη ζωή του νουθετώντας και διακονώντας παντοιοτρόπως, ενός Αγίου τον οποίο ο Κύριός μας δεν τον αγίασε απλά, αλλά επέτρεψε να παραμείνει το σώμα του ακέραιο, άφθαρτο και ευωδιάζον!

Περιφρούρησον, Βησσαρίων Όσιε, την σε μεγαλύνουσανΣχολήν!

 

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ(VIDEO)