ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

 

Με τη δέουσα λαμπρότητα και κατάνυξη την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης» εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού και Προστάτη της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.      

Με την παρουσία συμπολιτών μας τελέστηκε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Σχολείου μας Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου. Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή ταινίας αφιερωμένης στον Βίο και στο Έργο του Αγίου Νεκταρίου, Προστάτη της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση εργασιών των μαθητών μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Νεκτάριος χρημάτισε Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση και αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Παιδείας στη χώρα μας. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας αυτή τη συμβολή του στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, όρισε η 9η Νοεμβρίου κάθε χρόνου να είναι αφιερωμένη για τα Εκκλησιαστικά Σχολεία της χώρας στον προστάτη Άγιό τους, τον Άγιο Νεκτάριο.

Παράλληλα, οφείλουμε να επισημάνουμε και το γεγονός ότι ο Άγιος Νεκτάριος, κατά τη διάρκεια της ζωής του, έζησε για ορισμένο χρονικό διάστημα στη Λαμία και κήρυξε το θέλημα του Θεού ως Ιεροκήρυκας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαμίας. Τα λόγια του ήταν πάντα παραινετικά προς τη νέα γενιά, στην οποία ο ίδιος προσέδιδε ιδιαίτερη αξία.

 

 Απολυτίκιο Αγίου Νεκταρίου

Σηλυβρίας τν γόνον καΑγίνης τν φορον, τν σχάτοις χρόνοις φανέντα ρετς φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ς νθεον θεράποντα Χριστο, ναβλύζει γρ άσεις παντοδαπς τος ελαβς κραυγάζουσι. Δόξα τσδοξάσαντι Χριστ, δόξα τσθαυματώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοντι δισοπσιν άματα.

Ταινία: Ο άνθρωπος του Θεού - Official Trailer